Joulunäytelmä kurkistaa vanhan ajan joulunodotukseen – Tutustu markkinanäytelmän kohtauksiin

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat käynnistyvät tulevana viikonloppuna Vanhalla Suurtorilla historiallisen Turun sydämessä. Tänä vuonna Joulumarkkinoita vietetään neljänä adventtiviikonloppuna 26.−27.11., 3.−4.12., 10.−11.12. ja 17.−18.12. klo 11.00−17.00. Jokaisena markkinapäivänä esitettävä Joulunäytelmä tarjoaa hauskan ja mukaansatempaavan kurkistuksen turkulaiseen joulunodotukseen ja Vanhan Suurtorin historiaan yli sadan vuoden taakse vuoteen 1903.

Markkinanäytelmän jokainen kohtaus liittyy kiinteästi Vanhalla Raatihuoneella sijainneeseen Juseliuksen paitatehtaaseen, ja eräs näytelmän henkilöhahmoista on itse paitatehtailija Carl Fredrik Juselius. Näytelmässä käsitellään myös lähialueen rakennuksia, kuten Rettigin tupakkatehdasta ja vuonna 1903 valmistunutta pääkirjastoa.” ohjaaja Emmi Louhivuori kertoo.

Kymmenen harrastajanäyttelijän voimin toteutettavan Joulunäytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Emmi Louhivuori. Näytelmäkohtaukset esitetään Vanhalla Suurtorilla jokaisena markkinapäivänä klo 12.00, 13.00 ja 14.00.

joulunaytelma_1_kuvaaja_eeva-maija_haukka joulunaytelma_2_kuvaaja_eeva-maija_haukka

 

 

 

Tutustu markkinanäytelmän kohtauksiin

Vilske ja vilinä täyttävät Vanhan Suurtorin, kun turkulaiset valmistautuvat joulun viettoon vuonna 1903. Löytääkö rouva Winsten puuttuvat tiernapojat ensembleensa? Ratkeaako kadonneen joululimpun arvoitus? Entä saadaanko Juseliuksen paitatehtaan reistaileva lämpömankeli ajoissa kuntoon ja paitatilaukset valmiiksi ennen joulua? Onneksi turkulaiset ovat tunnetusti kekseliästä väkeä: ”Ain o viäl yks konsti jälel eikä sekä ol viäl viimine!”.

1. Kadonneen joululimpun arvoitus

Voi murhetta! Mihin on kadonnut Tyyne Lepän leipoma joululimppu? Kuka on syyllistynyt inhaan varkauteen? Vaan ei auta itku markkinoilla, kun työt Juseliuksen paitatehtaalla odottavat. Selviääkö arvoitus vai jääkö joululimpun kohtalo ikuiseksi mysteeriksi?

2. Lahjoja ja kirjastolainoja

Kehityksen rattaat pyörivät nyt vinhaa vauhtia 1900-luvun alun Turussa ja uusia, komeita rakennuksia nousee joka puolella. Erityistä iloa turkulaisissa herättää tupakkatehtailija Rettigin rakennuttama uusi kirjastorakennus. Hevosurheilun ystäviä puolestaan ilahduttaa Kupittaalle vasta valmistunut ravirata, ja erityisen mukavaa tietysti on, jos voitto sattuu osumaan kohdalle…

3. Joulutohinaa Juseliuksen Paitatehtaalla

Juseliuksen Paitatehtaalla eletään taas vuoden kiireisintä aikaa. Mutta mikä neuvoksi, kun lämpömankeli reistailee ja työt seisovat? Myös rouva Winsten kohtaa vastoinkäymisiä, kun tiernapoikakuoro hajoaa sairastapauksen myötä. Onko joulu pilalla vai onnistuuko rouva Winsten löytämään puuttuvat tiernapojat ensembleensa?

Näytelmän työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Emmi Louhivuori
Puvustus: Milona Suominen
Rooleissa: Ikaros Ainasoja, Aliisa Kallio, Jarno Kuivala, Kari Leino, Anja Liljeblad, Petra Lähde, Taina Malmikare, Lars Rantanen, Sirpa Rinne ja Reijo Virtanen

Yhteistyössä markkinanäytelmää toteuttamassa ovat:

Koivun Maalaisleipä
Linnateatteri / Anniina Kuula
TST-Texvex tekstiilikierrätys
Turun linnan pukuhuolto / Essi Saukko

Julkaistu