Joulumarkkinanäytelmä: Jouluvalmisteluja 1917 Turussa

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden näytelmässä eletään tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuotta 1917. Joulu tekee tuloaan Vanhalle Suurtorille, vaikka kulunut vuosi onkin ollut Turussa levotonta aikaa. Yhteiskuntaluokkien välit ovat kireät ja lehdissä uutisoidaan lähes päivittäin erilaisista kahnauksista.

Näytelmässä suurten historiallisten tapahtumien ja arjen pienten päätösten tasot kohtaavat mielenkiintoisella tavalla. Itsenäistyvän Suomen tapahtumien keskellä torilla tehdään kuusikauppaa, etsitään kadonnutta pöytäliinaa ja pidetään kuoroharjoituksia ‒ eikä hauskoilta sattumuksilta ja monenlaisilta kommelluksiltakaan vältytä!

Viidentoista harrastajanäyttelijän voimin toteutettavan näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Emmi Louhivuori. Näytelmäkohtaukset esitetään Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilla 25.‒26.11., 2.‒3.12., 9‒10.12. ja 16.‒17.12.2017 klo 12.00, 13.00 ja 14.00.

Näytelmä on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

 Vanhan_Suurtorin_Joulumarkkinat_kuva_2_kuvaaja_Eeva-Maija_Haukka

Historia muuntautuu näytelmäksi

Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden näytelmässä turkulaiset valmistautuvat joulun viettoon jännittyneissä tunnelmissa. Turku on marraskuun suurlakosta lähtien ollut tiukasti sosialistien hallussa, ja punaisen miliisin toimeenpanemat kotietsinnät ja vangitsemiset herättävät kasvavaa huolta porvarien parissa. Levottomuuksista huolimatta joulua on vietetty myös vuonna 1917.

Joulumarkkinanäytelmän kohtaukset keskittyvät jouluisten askareiden ympärille ammentaen samalla aiheita paikallishistoriasta. Niinpä näytelmässä turkulaista joulunalusaikaa sävyttävät mielenilmaukset, marssit ja erilaiset lakot. Venäjän vallankumouksen rohkaisema työväki vaatii itselleen parempaa tulevaisuutta ja vaalii kiihkeästi jo saavutettuja etujaan. Näytelmässä tämä tulee esiin muun muassa kohtauksessa, jossa Juseliuksen paitatehtaan työjohtajaa muistutetaan kipakasti uudesta kahdeksan tunnin työaikalaista.

Ruoka kuuluu olennaisena osana joulunviettoon. Mutta entä jos sitä ei ole? Yksi näytelmän kohtauksista käsittelee ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa elintarvikepulaa. Turkulaisten elämää vaikeuttanut tilanne on loppuvuodesta muuttumassa yhä vaikeammaksi. Tavallisistakin elintarvikkeista on pulaa ja perheen äitien päivästä kuluu monta tuntia pelkkään ruuan jonottamiseen. Ylellisyystuotteiden hinnat ovat karanneet käsistä ja mustan pörssin kauppa rehottaa Turun kaduilla.

Yksi näytelmän kohtauksista käsittelee luonnollisesti Suomen itsenäistymistä. Vanhalla Suurtorilla kohistaan päivän uutisesta: eduskunta on hyväksynyt senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen äänin 100‒88. Kaikkia tieto ei kuitenkaan miellytä. Toimittaja Pynnösen ja muiden sosialistien mielestä itsenäistymisen olisi pitänyt tapahtua yhteisymmärryksessä Venäjän kanssa. Kuusikauppojen lomassa keskustelua käydään myös uuden valtion kansallislipusta. Mitkä ovat Suomen kansallisvärit ja pitäisikö lipun olla puna-keltainen vaiko sini-valkoinen?

Markkinanäytelmän historiallinen asiantuntija, FT Rauno Lahtinen, on koostanut näytelmää taustoittavat historialliset tapahtumat kronologisesti eteneväksi kuvaukseksi. Täältä voit lukea, mitä kaikkea tapahtui Turussa ennen ja jälkeen joulun 1917.

Vanhan_Suurtorin_Joulumarkkinat_kuva_1_kuvaaja_Eeva-Maija_Haukka

Tutustu näytelmän kohtauksiin

Kohtaus 1: Kadonneen joulupöytäliinan arvoitus

Kaikenlaista harmia sitä ihminen saa osakseen! Turussa eletään levottomia aikoja, mutta tänä joulukuisena aamuna Tyyne Lepän mieltä kuohuttavat arkisemmat murheet. Pyykkinarulla on yön aikana käynyt varkaita, ja Tyynen joulupöytäliina on kadonnut kuin tuhka tuuleen. Eivätkä ne harmit siihen lopu! Edessä on pitkä työpäivä, kun työjohtaja Isaksson ilmoittaa töiden jatkuvan paitatehtaalla aina iltaan saakka. Mutta mitä asiaan sanookaan uusi työaikalaki? Entä selviääkö kadonneen pöytäliinan arvoitus?

Kohtaus 2: Oi maamme Suomi

Uutiset leviävät vinhaa vauhtia Vanhalla Suurtorilla: eduskunta on hyväksynyt senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen ja Suomi on ottanut ensimmäiset askeleensa kohti omavaltaista tulevaisuutta. Maamme-laulun sanat kajahtelevat ilmassa, kun rouva Winsten harjoittaa kuoroaan VPK:n talolla järjestettävää juhlatilaisuutta varten. Kuusikauppojen lomassa keskustelua herättää uuden valtion tuleva kansallislippu. Tulisiko värityksen olla puna-keltainen? Vaiko ehdottomasti sini-valkoinen?

Kohtaus 3: Jotain jouluksi

Turussa on jo pitkään kärsitty elintarvikepulasta, eikä tilanne näytä paranemisen merkkejä. Peruselintarvikkeita saa jonottaa tuntikausia ja ylellisyystuotteista voi tavallinen tallaaja vain haaveilla. Jostain pitäisi kuitenkin taikoa jouluksi huttua pöytään, sillä kuuluuhan ruoka olennaisena osana joulunviettoon. Mutta kenellä on varaa mustan pörssin pilviä hipoviin hintoihin? Ja miksei yhtään naista ole kelpuutettu elintarvikelautakuntaan?

Näytelmän työryhmä

Käsikirjoitus ja ohjaus: Emmi Louhivuori
Puvustus: Milona Suominen
Historiallinen asiantuntija: FT, kulttuurihistorian dosentti Rauno Lahtinen
Rooleissa: Vilja Aavikko, Ikaros Ainasoja, Jarno Kuivala, Jukka Lahdenvesi, Kristiina Lahdenvesi, Johanna Lampinen, Kari Leino, Anja Liljeblad, Petra Lähde, Taina Malmikare, Juha Nordman, Kari Päiviö, Sirpa Rinne, Kati Uhlgren ja Reijo Virtanen

Näytelmän yhteistyökumppanit


Koivun Maalaisleipä

Makeistehdas Makeidon
Nisupaakarit
Wiklundin Suutari- ja Avainpalvelu

SuomiFinland100-tunnus_sininen

Julkaistu